ID kontroliše više od 60% bivše Sirije

ID kontroliše više od 60% bivše Sirije

Islamska Država kontroliše više od 60% bivše Sirije  Islamska Država kontroliše više....

Opis mjesta u kojem duše borave od časa smrti do sudnjeg dana

Opis mjesta u kojem duše borave od časa smrti do sudnjeg dana

OPIS MJESTA U KOJEM DUŠE BORAVE OD ČASA SMRTI DO SUDNJEG DANA I RAZLIČITOST NJIHOVOG POLOŽAJA P....

LUKAČ: Zemljotres i terorizam

LUKAČ: Zemljotres i terorizam

LUKAČ: Zemljotres i terorizam… Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač ....

U Rijadu doktorirao šejh Hakija Kanurić

U Rijadu doktorirao šejh Hakija Kanurić

U Rijadu doktorirao šejh Hakija Kanurić Priredio: Mirnes Škrijelj Na Visokom institutu isla....

Deset vjerodostojnih savjeta muslimanima

Deset vjerodostojnih savjeta muslimanima

Deset vjerodostojnih savjeta muslimanima Pripremio: Dašan Abu Ahmed Deset vjerodostojnih savje....

NOVO OBRAĆANJE MUSLIMANIMA

NOVO OBRAĆANJE MUSLIMANIMA

Novo obraćanje muslimanima od ebu Bekra al-Bagdadija: “Krećite u boj slabi ili snažni” ....

Palestinska tragedija - NAKBA

Palestinska tragedija - NAKBA

PALESTINSKA TRAGEDIJA – NAKBA: “Ubili su svakog koga su ugledali” Prije 67 godina Palest....

FTV afirmira i promoviše homoseksualizam u BIH

FTV afirmira i promoviše homoseksualizam u BIH

FTV postaje televizija za afirmaciju i promociju homoseksualizma u BiH  Zaštita i poštiva....

Allahova pomoć je doista blizu

Allahova pomoć je doista blizu

ALLAHOVA POMOĆ JE DOISTA BLIZU Pripremio: Salih ebu-Abdullah Kaže Uzvišeni Allah: „Zar mi....

FRANCUSKA: Oko 150 muslimanki vraćeno iz škole zbog dugih suknji

FRANCUSKA: Oko 150 muslimanki vraćeno iz škole zbog dugih suknji

FRANCUSKA: Oko 150 muslimanki vraćeno iz škole zbog dugih suknji Francuska vlada je sve pod ve....

TADŽIKISTAN: Nakon brada i hidžaba zabranjuje i arapska imena

TADŽIKISTAN: Nakon brada i hidžaba zabranjuje i arapska imena

TADŽIKISTAN: Nakon brada, hidžaba zabranjuje i arapska imena U njihovoj kampanji protiv Islama....

Kako ćemo spoznati Allaha?

Kako ćemo spoznati Allaha?

KAKO ĆEMO SPOZNATI ALLAHA? Preuzeto sa: www.stazomislama.com Kur'an je Allahov govor i u njemu....

EsSELAMU ALEJKUM WE RAHMETULLAHI WE BEREKATUHU!

HUTBA: Iman u Sudnji dan | HUTBE
AJET DANA: “Onaj ko ne vjeruje u taguta, a vjeruje u Allaha - drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti. (El-Bekare, 256.) ***** DEFINICIJA TAGUTA od Ibn el-Kajjim: "Tagut je sve što roba navodi da pređe granicu dozvoljenog u pogledu obožavanja, slijeđenja ili pokornosti. U kategoriju taguta spada svako ko mimo Allaha i Poslanika izriče presudu, ko se mimo Allaha obožava, za kim se mimo Allaha povode drugi ili mu se pokoravaju, umjesto da se pokore Allahu."
Text Size

HUTBA: Iman u Sudnji dan

HUTBA - IMAN U SUDNJI DAN 

HATIB: Šejh Muhammed Eš-Šerif

Hane, sluga Osmana radijallahu anhu, kaže: Kad god bi Osman radijallahu anhu, stajao iznad kabura, zaplakao bi, da mu se brada pokvasila od suza. Pa ga je neko upitao: Kad se spomenu Džennet i Džehennem, ti ne plačeš, ali kad se spomene kabur, ti dugo plačeš, kako to?

Kaže Osman radijallahu anhu,: Čuo sam Resul sallallahu alejhi we sellem, kako kaže: Kabur je prva stanica za Ahiret, ko ga god prođe, biće mu lakše poslije toga, ko ga ne prođe, biće u najtežem položaju. I čuo sam ga da sallallahu alejhi we sellem, kaže: Nikad nisam vidio strašniju stvar od groblja.

U hadisu Džibrila alejhi sellam, kad je došao Poslaniku sallallahu alejhi we sellem, i pitao o islamu, imanu i ihsanu, Poslanik sallallahu alejhi we sellem, je rekao: Iman je da vjeruješ Allaha, Njegove meleke, Njegove knjige, Njegove poslanike, Sudnji dan, i sudbinu, bila dobra ili loša.

Danas ćemo govoriti o Sudnjem danu.

Postavlja se pitanje: Kad će Sudnji dan?

Draga braćo i sestre, Sudnji dan počinje kad umreš.

I to nam je tema danas: Šta se dešava poslije smrti?

U bitki na Uhudu, šehidi , nakon što su vidjeli nagradu i počast od Allaha, željeli su da poruče svjoj braći koja još nisu postala šehidi, o položaju koji su dobili od Allaha. Kaže Resul sallallahu alejhi we sellem: Kad su vaša braća preselila kao šehidi na Uhudu, Allah je stavio njihove duše u zelene ptice, koje piju sa džennetskih izvora, jedu od njegovih plodova, i smiruju se na svjetiljkama od zlata, obješenih ispod Arša. Kad su vidjeli kakvo divno mesto imaju, hranu i piće, zamolili su: Ko će reći našoj braći o nama, da smo mi živi i u Džennetu, opskrbljeni, pa da naša braća znaju i da se ne ostave džihada i bojišta?

Kaže Allah:Ja ću im prenijeti! I objavljen je ajet:

وَلَا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتًا ۚ بَلْ أَحْيَاءٌ عِندَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ

Nikako ne smatraj mrtvima, one koji su na Allahovom putu ubijeni! Ne, oni su živi i u obilju kod svoga Gospodara, (Ali-Imran;169)

فَرِحِينَ بِمَا آتَاهُمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ وَيَسْتَبْشِرُونَ بِالَّذِينَ لَمْ يَلْحَقُوا بِهِم مِّنْ خَلْفِهِمْ أَلَّا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ

radosni zbog onoga što im je Allah od dobrote Svoje dao i veseli zbog onih koji im se još nisu pridružili, za koje nikakva straha neće biti i koji ni za čim neće tugovati. (Ali-Imran;170)

Poslušajmo riječi Poslanika sallallahu alejhi we sellem, o putovanju duše. Uskoro ćemo svi na to putovanje. Od Beraa ibn Aziba se prenosi: Slijedili smo Poslanika sallallahu alejhi we sellem, na jednoj dženazi jednog od ansarija. Kad smo stigli do kabura, prije nego smo ga spustili u kabur, Poslanik sallallahu alejhi we sellem, je sjeo, okrenut prema Kibli, a mi smo sjeli oko njega. Sjedili smo tihi, kao da su nam ptice na glavama. Poslanik sallallahu alejhi we sellem, je imao štap u ruci. Pogledao je u nebo pa zatim u zemlju, i tako tri puta. Zatim je rekao: “Tražite od Allaha zaštitu od kaburskih azaba”.

Kada duša vjernika dođe do kraja svoga vremena na zemlji, počinje joj Ahiret. Meleci bijelih lica, svjetlih kao sunce, joj se pošalju sa nebesa, noseći sa sobom odjeću dženneta i hanut. Sjednu kraj vjernika dokle god pogled seže. Zatim dođe melek smrti, koji mu sjedne više glave i kaže: Blagoslovljena dušo, izađi u Allahovom oprostu i zadovoljstvu. Zatim mu duša izađe kao što kapljica sklizne iz grlića mješine za vodu. I melek smrti je primi. Dok njegova duša ne izađe, svaki melek, između nebesa i zemlje, uči dovu za njega. Vrata nebesa mu se otvaraju, i stanovnici svih nebesa, mole Allaha za njegovu dušu.

Kad melek smrti uzme dušu, ostali meleci je ne ispuštaju ni za trenutak. Oni je istog časa umotaju u ogrtač, i namirišu je hanutom. To je značenje Allahovih riječi:

وَهُوَ الْقَاهِرُ فَوْقَ عِبَادِهِ ۖ وَيُرْسِلُ عَلَيْكُمْ حَفَظَةً حَتَّىٰ إِذَا جَاءَ أَحَدَكُمُ الْمَوْتُ تَوَفَّتْهُ رُسُلُنَا وَهُمْ لَا يُفَرِّطُونَ

On vlada robovima svojim, i šalje vam čuvare, a kad nekom od vas smrt dođe, izaslanici Naši mu, bez oklijevanja dušu uzmu. (El-En’am;61) 


U tom trenutku, duša zamiriše takvim mirisom, da ni najljepši misk na zemlji joj nije ravan.

Oni će uzeti dušu sa sobom na nebesa, i kad god prođu kraj koje skupine meleka, oni primjete: Čija je ovo blagoslovljena duša? Pa ime se odgovori: To je taj i taj, sin tog i tog, koristeći najbolja imena kojim su ga zvali na dunjaluku. Iči će sve dok ne dođu do prvog neba. Tražiće da se otvori i biće im otvoreno. Na svakom nebu, oni koji su najbliži Allahu će im se pridružiti, sve dok ne dođu do sedmog neba, gdje će im Allah reći:

كَلَّا إِنَّ كِتَابَ الْأَبْرَارِ لَفِي عِلِّيِّينَ

Zapišite moga roba u Illijun.

وَمَا أَدْرَاكَ مَا عِلِّيُّونَ

A znaš li šta je Illijjun?

كِتَابٌ مَّرْقُومٌ

Knjiga ispisana.

يَشْهَدُهُ الْمُقَرَّبُونَ

Nad njom bdiju oni Allahu bliski. (El-Mutaffifun:19-21)

Znači on će biti upisan u Illijjun. Zatim će Allah reći: Vratite ga nazad na zemlju, jer to je Moje obečanje: Ja sam njih stvorio od zemlje, Ja ću ih vratiti u nju, i ponovo ću izvesti iz nje.

Biće vraćen na zemlju, i njegova duša će se vratiti u njegovo tijelo. I on će ćuti korake njegovih drugova, koji ga ostavljaju. Zatim će mu doći dva lijepa meleka, koji će ga postaviti da sjedne.

Zatim će ga upitati: Ko ti je Gospodar? A on će odgovoriti: Moj Gospodar je Allah.

Zatim će ga pitati: Šta ti je vjera: Moja vjera je islam.

Zatim će ga pitati: Ko ti je bio Poslanik? On će reći: Muhammed sallallahu alejhi we sellem.

Začuće se glas sa nebesa: Moj rob je rekao istinu, i obucite ga odjećom Dženneta, i otvorite mu vrata Dženneta. Njegov kabur će se proširiti koliko god pogled seže. Zatim će pred njega izaći čovjek, lijepe građe i odjeće, koji će mu reći: Donosim ti vijesti koje će te obradovati. Donosim ti dobre vijesti da je Allah sa tobom zadovoljan, i vijesti o vječnom Džennetu. Ovo ti je dan koji ti je obećan. On će reći: A ko si ti? Pa će mu ovaj odgovoriti: Ja sam tvoja dobra djela, i Allaha mi, ja sam tebe uvijek vidio u žurbi da se pokoravaš Allahu, i nikad da mu ne budeš nepokoran, pa Allah te nagradio dobrim.

Zatim će mu se pokazati Džennet i Džehennem. Pa će mu biti rečeno: Ovo bi ti bilo mjesto da nisi slušao Allaha, ali ti je Allah dao ovo u Džennetu. Pa kad vidi šta ga čeka u Džennetu, on će povikati: O Gospodaru! Ubrzaj čas kada ću ući u njega. Ali će mu biti rećeno: Budi strpljiv.

A što se kafira (nevjernika) tiče, on kad napušta ovaj svijet i prelazi na drugi, grubi meleci mu dođu, lica crnih, noseći sa sobom grubu odjeću iz Džehennema. Poredaju se oko njega, dokle god pogled seže. Zatim mu dođe melek smrti, koji mu sjedne više glave, i kaže: Izlazi zla dušo, u Allahovoj mržnji i nezadovoljstvu. I duša će mu biti iščupana takvom silom, kao što se zubati češalj teško provlači kroz mokru vunu. I biće proklinjan od svakog meleka, na nebesima i zemlji. Vrata nebesa će mu biti zatvorena, i stanovnici svakog neba će moliti Allaha da ne dozvoli takvoj duši da prođe kroz njihovo nebo. Njegova duša će se ubaciti u grubu odjeću nalik na vreću, koja zaudara kao najgori smrad mrtvog mesa. Pa kad prođu kraj bilo koje grupe meleka, oni će se zapitati: Čija li je ovo zla duša? Pa će im se reći: To je taj i taj, sin tog i tog, koristeći najgora imena kojim je bio nazivan na zemlji. Kad stignu do prvog neba, zatražiće da im se otvori ali neće biti. Pa je onda Resul sallallahu alejhi we sellem, proučio:

إِنَّ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِنَا وَاسْتَكْبَرُوا عَنْهَا لَا تُفَتَّحُ لَهُمْ أَبْوَابُ السَّمَاءِ وَلَا يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ حَتَّىٰ يَلِجَ الْجَمَلُ فِي سَمِّ الْخِيَاطِ

Onima koji Naše dokaze budu poricali i prema njima se oholo odnosili- kapije džennetske neće se otvoriti, i prije će debelo uže kroz iglene uši proći, nego što će oni u Džennet ući. (El-A’raf;40)

Allah će narediti da se on zapiše u knjigu Sidždžin, na najnižoj zemlji. Pa će Allah narediti da se vrati na zemlju, jer to je Allahovo obećanje: Ja sam ga stvorio od nje, u nju ću ga vratiti, i iz nje ću ga opet izvesti. Pa će mu se duša baciti odozgo sve dok ne padne u njegovo tjelo.

Zatim je sallallahu alejhi we sellem, proučio:

حُنَفَاءَ لِلَّهِ غَيْرَ مُشْرِكِينَ بِهِ ۚ وَمَن يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَكَأَنَّمَا خَرَّ مِنَ السَّمَاءِ فَتَخْطَفُهُ الطَّيْرُ أَوْ تَهْوِي بِهِ الرِّيحُ فِي مَكَانٍ سَحِيقٍ

Budite iskreno Allahu odani, ne smatrajte nikoga Njemu ravnim! A onaj koji bude smatrao da Allahu ima iko ravan, biće kao onaj koji je sa neba pao i koga su ptice razgrabile ili kao onaj kojeg je vjetar u daleki predio odnio. (El-Hadždž;31)

Pa će mu se duša vratiti u tijelo i on će ćuti korake drugova koji ga ostavljaju. Poslaće mu se dva meleka, koja će ga uspraviti da sjedne. I postaviće mu pitanje: Ko ti je Gospodar? A on neće znati odgovor. Pa će ga pitati: Šta ti je vjera? Pa neće znati. Pa će ga pitati: Ko je poslanik poslan tvome narodu? Pa neće znati. I biće upitan: Šta ste govorili o čovjeku koji vam je poslan? Pa neće znati. Ali meleci će mu reći: Muhammed. A on će reći: Ne znam, ali sam čuo ljude da tako govore. Pa će mu se reći: Ne treba ni da znaš. Pa će se čuti glas sa nebesa: Slagao je.

Ukrasite mu kabur vatrom, i otvorite mu vrata Džehennema. Pa će ga nešto od vatre Džehennema dotaći a kabur će mu se suziti, da će mu rebra ulaziti jedna u druga. Pokazaće mu se čovjek, ružnog izgleda, ružne odjeće, i lošeg mirisa, koji će mu reći: Donosim ti loše vijesti, ovo ti je dan obećani.

A on će upitati: A ko si ti? Tvoje lice donosi loše vijesti. Pa će mu se reći:Ja sam tvoja loša djela. Allaha mi samo sam te vidio u nepokornosti Allahu. Allah te nagradio zlim! Pa će mu se poslati jedan slijep, gluh i nijem. U ruci će mu biti čelični malj, kojim kad bi udario kamilu, pretvorio bi je u prah.

I njime će se udarati dok ne postane prašina, pa će ga Allah ponovo stvoriti i biće ponovo udaran. Ispuštaće krike, koje mogu čuti svi osim ljudi i džina. Zatim će mu se pokazati vrata Džehennema.

I kabur će mu se ukrasiti džehennemskom vatrom. Pa će on vikati: Moj Gospodaru, ne daj da Sudnji dan ikad dođe.

Ovo je putovanje kojim ćemo svi proći. A koliko nas se zaustavilo i razmislilo i pripremilo za ovo.

Kad bi bio upozoren da će te melek smrti posjetiti poslije magriba, šta bi radio? Zar ne bi besprekidno plakao i klanjao, i dijelio sadaku i izbacio dunjaluk iz srca. Zar se ne bi povratio Allahu sa iskrenom tewbom. Jednog dana, ne dugo poslije danas, vratićeš se svome Gospodaru, i On će te pitati za sve šta si uradio.

Kaže Bukair ibn Amir: Kad bi smo rekli AbduRahmanu ibn Abi Nuajmu da će melek smrti doći po njega, on ne bi imao više šta da uradi od dobrih djela.(Živio je svaki dan kao da će mu melek smrti doći svaku noć, a živio je svaku noć kao da će mu melek smrti doći svaki dan.)

Vrlo često nakon što neko umre, rodbina i prijatelji žele da nešto učine za umrlog. Za ovo Šerijat predviđa sljedeće:

Prvo: Činjenje dove umrlom. Ovo je razumljivo još od džennaze namaza kad se svi iskupe da se mole za umrlog.

Drugo: Zakolji kurban i podjeli meso na ime umrlog. Kaže Amr ibn As radijallahu anhu: Kad me pokopate, ostanite oko mog kabura dok se ne zakolje kamila i podjeli njeno meso, pa da se osjećam prijatno vašim prisustvom, dok ne vidim kako ću odgovoriti melecima-poslanicima moga Gospodara.(Muslim)

Treće: Dova učvršćenja i molbe za oprost (ne u džematu), odmah nako što se osoba pokopa.

Kaže Osman radijallahu anhu,: Kad god bi Poslanik sallallahu alejhi we sellem, pokopao nekoga, stao bi mu kraj kabura i rekao bi: Molite za oprost i molite da ga Allah učvrsti, jer ga sad ispituju.

Kaže Poslanik sallallahu alejhi we sellem,: Kad god koja osoba umre, prekidaju se sva njegova djela osim tri: neprekidna sadaka, znanje koje koristi drugim i dijete koje će učiti dovu za njega.

Nakon smrti nekoga ljudi pokušavaju da učine šta dobro umrlom, na načine koji su mnogo puta protiv načela Kurana i hadisa. Neki slijede običaje koje su zatekli od svojih predaka, a neki iz ekonomskih razloga.

Jedna takva pojava je "Kuran khani" gdje se ljudi skupe, gdje se ući Kuran a poslije se jede i pije. I neki vjeruju da ta hrana je hrana sadake na račun preminulog. Danas neki čak dijele pozivnice i pripremaju sve moguće vrste hrane, i pretvara se ovo u zabavu, a trebalo je da bude tužan događaj.

U mnogim muslimanskim zemljama je ovo svakodnevna pojava, i određeni dani su uspostavljeni za ovu pojavu: treći dan, sedmi dan, deseti, četrdeseti i onda godišnje. I nažalost, ovim pojavama se više prisustvuje nego farzovima, iako je ulema složna da je bid’at haram i grijeh.

Ibn al Humam al Hanafi kaže u Fethul Kadir, obnovljenoj knjizi fikha Abu Hanife: Skupljanje na slave u kući preminulog, je čin radosti i veselja i činiti tako nešto je bid’at. Ovaj bidat je preuzet od hindusa, kao što poznati historičar, Bairooni (303 nakon hidžre) kaže u svojoj knjizi Kitab al Hind: Hindusi imaju određene dane i datume, kad se familija preminulog skuplja i poziva narod na hranu, 11 dana nakon smrti, zatim 15, godišnje, a naročito šesti dan u mjesecu. Od familije se očekuje da spremi hranu i piće za devet dana. Inače, prema hindu nevjeri, duša umrlog će putovati gladna i žedna.

Jedan drugi indijski alim, Ubaidullah kaže: Svake godine određeni datumi se uzimaju, kad se pokušava dobiti nagrada za umrlog.Tradicija nosi ime Saradh. Kad je hrana gotova za ovaj događaj, niko je ne smije dirnuti sve dok hinduski sveštenik ne dođe da je blagoslovi čitanjem nečega.(Tuhfatul hind). Muslimani slijede ove tradicije samo pod drugim imenom. Umjesto hindu sveštenika, poziva se imam, koji blagosilja hranu, itd. A ako neko ne dođe na Kurani khan iz straha da je to protiv suneta Resul sallallahu alejhi we sellem, zbog straha da je to protiv islama, zbog straha da će to biti odbačeno kod Allaha, ljudi ga osuđuju i kažu da on nema poštovanja prema mrtvome.

I na kraju kad neko umre, vidimo ljude kako preporučuju jedni drugima da uče Fatihu. Ovo traži dokaz i Kurana i hadisa ili govora ashaba, jer osoba vezuje specifičan ajet, za specifično vrijeme, nešto što može samo Allah i Njegov Poslanik.

Šta uraditi kad neko umre?

1. Mi trebamo da napravimo hranu porodici umrlog, a ne oni da prave hranu posjetiocima, jer su oni u stanju žalosti, i zadnja stvar koju oni treba da rade je da kuhaju za džemat. Kaže Resul sallallahu alejhi we sellem,: Spremite hranu porodici Džafera.

2. Izraziti im saučešće, ali za to nema određeno mjesto. Može se uraditi u džamiji, na ulici, u kući. Kako bilo, ako to uradimo u kući umrlog, ne trebamo odugovlačiti, nego samo kratko.

3. Treba učiniti dovu umrlome, jer je to ono što je Poslanik sallallahu alejhi we sellem, radio kao i njegovi ashabi.

Ko želi nagradu, sevabe, vrijeme je sad da se skupljaju.

Ali ibn Abi Talib je stajao sa jednim ashabom kraj kabura pa ga je upitao: “Kad bi se ovaj vratio na dunjaluk, šta misliš šta bi činio?” Kaže ashab: “Ništa osim do dobrih dijela.”  Kaže Ali radijallahu anhu: “Pa ako on ne može sad, budi ti taj koji će činiti dobra djela.”

OBRADA: “EsSUNNE”

08 Zul-hidzdze 1432 god./04.11.2011 god.

Share

P O S J E T E !!!

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas3871
mod_vvisit_counterJučer3753
mod_vvisit_counterOve sedmice12714
mod_vvisit_counterProšle sedmice54231
mod_vvisit_counterOvog mjeseca168393
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca113941
mod_vvisit_counterUkupno6245295

Danas: Maj 25, 2015

ESSUNNE TV


youtube1

ANDROID "EsSUNNE"


logo_essunne_android

Najnoviji tekstovi

Namaska vaktija!!!

PREVODILAC

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Pomozimo SOMALIJU!!!

Najčitaniji tekstovi

Korisni sajtovi

diniislam

avaz_istine_logo_baner

wesal_tv

vijesti_ummeta

KUR'ANI KERIM - online

BOJKOTUJMO IZRAEL

PREPORUČUJEMO!

 

 

Vremenska prognoza

QUR'AN MP3

qurani_kerim
UČAĆ: Muhammed Luhaidan

ZBIRKA PREDAVANJA * hfz. Jusuf BARČIĆ, rhm. - online

jusuf_barcic_dersovi
Essunne Tv - Tube
Essunne Dućan